onsdag 8 december 2010

kyrktorp

Kyrktorparna i Pörtom


Martin Dahlberg i Vasa har sammanställt en liten skrift på 24 sidor om sin anfader kyrktorparen Matts Dahlberg i Pörtom. Flera unika bilder ingår, flera av dem författarens egna. Bildskanningen har sonen Tommy Dahlberg skött, och för redigeringen svarar Martin och Gretel Dahlberg gemensamt.

Kyrkorpet på Sturikback i Velkmoss som bevarats, restaurerats och används än i dag av församlingen är ju unikt i sitt slag. Det tillkom i samband med storskiftet 1752, då församlingen tilldelades 100 hektar skogsmark vid Svartnäsbacken

Den första kyrktorparen var alltså Martin Dahlberg åren 1860-64, och med hans familj flyttade också inhysesmannen Johan Händrich Isaksson Rintala med hustru och tio barn dit. Efter Dahlbergs död flyttade familjen till torpet på Stens hemman i Pörtom.

Sonen Petter Dahlberg blev barnlärare i Yttermark, Finby och Pörtom samt handelsresande för Gustav Swanljung i Vasa. Han betecknas som mycket religiös och bibelsprängd. Hans son Albert var målarmästare i Finby och far till Martin Dahlberg.

Kyrktorparen Matts Dahlberg kom från ett religiöst släkte med rötter i 1500-talets Euraåminne. Släktnamnet under åren har ändrats från Isopere, Kirpula och Mikola till Ludén, Styf och Dahlberg. Det var Thomas Kirpula som flyttade till Stockholm och blev kantor i Finska församlingen som ändrade namnet till Ludén.

Hans son Henrik studerade i Åbo och blev prästvigd där. Han kom att tjänstgöra som adjunkt i Nystad och kaplan i Vittisbofjärd (Ahlainen). Men det blev en hel del stridigheter där som Martin Dahlberg noggrant har utrett i skriften. Man baktalade och stämde varandra till tings. Ludén miste tjänsten ett tag men återfick den senare.

Av hans barn blev Adam bonde och nämndeman i Pörtom (1805-17), gift Styf. Det var en av hans söner, Matts, f 1810, som sedan blev kyrktorpare och ändrade släktnamnet till Dahlberg. 

Men Matts var också snickare, bonde och mjölnare. Först var han torpare på Stens hemman i Pörtom. Han kom i kontakt med den evangeliska rörelsen och Fredrik Gabriel Hedberg som han också besökte. Men i Pörtom var det pietismen (skörtarna) som rådde, så Dahlberg var rätt ensam om den evangeliska läran där. I stället hade han god kontakt med "evangelisterna" i Övermark.

Kyrktorpet i Velkmoss innehades efter Dahlbergs död 1864 av Matts Söderman  till 1866, Tomas Johansson Nordman till 1878, Karl Fredrik Eriksson till 1888, Henrik Aspbäck till 1930 och sist av August och systern Fina Aspbäck till 1960.


Börje Sidbäck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar